• VOOR 16.00 UUR BESTELD, VOLGENDE WERKDAG IN HUIS
  • GRATIS VERZENDING VANAF € 40,- (ALLEEN NEDERLAND)
  • Ophalen in de winkel mogelijk

Hoe groot moet een kattenluik zijn

  • Geplaatst op
  • Door Bianca Christiaanse
Hoe groot moet een kattenluik zijn

Hoe groot moet een kattenluik zijn? Hoe weet je of het kattenluik geschikt is voor jouw kat? De grootte van het luik is van groot belang voor je kat.

Hoe groot moet een kattenluik zijn

De meeste katten zijn tussen de 4 en 5 kg. Daarom zijn de meeste kattenluiken ook een standaard maat. Maar er zijn ook grotere katten waar een groter luik voor nodig is. Welke luiken er zijn en hoe je deze het beste kan plaatsen zodat jouw kat er gemakkelijk doorheen kan lees in je in deze blog.

Welk luik past bij jouw kat

Een volwassen kat is gemiddeld 4/5kg en tussen de 23 en 25 cm. Heb je een kat van dit formaat dan kan je een standaard kattenluik aanschaffen. Is je kat groter ga dan voor een kattenluik XL. Ook handig: door deze luiken passen ook kleine honden. Mocht je meerdere huisdieren hebben dan is dit ook een hele goede optie.
Bij het plaatsen van een kattenluik meet je eerst vanaf de grond de lengte tot de buik van je kat. Bij de meeste katten zal deze hoogte 15 cm zijn. Het kattenluik wordt op dezelfde hoogte geplaatst als de buik van je kat vanaf de vloer.

Het is fijn als je kat meer vrijheid heeft, maar welk luik past bij jou kat?

Hoe groot zijn de standaard kattenluiken

De standaard kattenluiken zijn er voor de katten tot max 6 kg. Deze luiken zijn er om je kat lekker naar buiten te laten gaan of binnen van de ene naar de andere ruimte te laten lopen zonder dat de deur elke keer open moet.
De standaard luiken zijn er in verschillende vormen. De microchip luiken werken alleen op de chip van je kat. Ook zijn er magneet luiken, deze gaan openen als er een kat doorheen wilt met een magneet halsband. De Connect luiken kun je zelf bedienen via een speciale app. En dan zijn er kattenluiken die handmatig open en dicht worden gezet. Hier zijn geen chips of halsbanden voor nodig. Deze stel je in met de hand.

Grote kattenluiken voor grote katten

Er zijn verschillende formaten grote kattenluiken. De Cat Mate Kattenluik voor grote katten is geschikt voor katten tot 8 kg. Het voordeel van een kattenluik grote kat is dat het tevens geschikt is voor andere huisdieren, zoals een kleine hond.
Wil je een luxer kattenluik voor je grote kat?. De Microchip kattenluiken voor grote katten werkt op de microchip van je kat en/of hond. Zo voorkomt je dat er ongewenste katten bij je binnen komen. Heb je een kat en een hond? Dan kun je beide microchips registreren op het kattenluik. Deze kattenluiken hebben daarnaast een 4-standensluiting: alleen uit, alleen in, geheel open of gesloten. Dus je bepaalt zelf of je kat of hond naar binnen of naar buiten kan. Daarnaast is dit luxe kattenluik voorzien van een innovatief windstopper systeem.
Het Sureflap Microchip kattenluik is geschikt voor katten en kleine honden tot 10 kg. Het kattenluik ontgrendelt alleen op de unieke microchip code van je hond of kat en is in te stellen voor 32 huisdieren. Bij dit groot kattenluik is het tevens mogelijk om het in glas te plaatsen. Hiervoor heb je wel een montage adapter nodig.


Wat zijn grote katten?

Er zijn verschillende grote katten die je mag houden als huisdier. We hebben er een paar voor je op een rijtje gezet:
De Maine Coon (11kg of meer)
De Ragamuffin (10 kg)
De Ragdoll (9 kg)
De Britse korthaar (8kg)
De Noorse boskat (7 kg)
De Turkse Van (7 kg)
De Sibyrische kat (7 kg)

De meeste grote katten zitten vaak binnen. Je zal ze niet snel door de buurt zien lopen. Maar als je een grote tuin hebt of binnen graag wilt dat je kat van de ene naar de andere ruimte kan zonder een deur te openen dan heb je een grote kattenluik nodig.

Wat zijn de maten van een kattenluik?

De maten van de kattenluiken verschillen per merk. Toch is het fijn om te weten hoe je dan weet welk luik bij jouw kat past. Hiervoor moet je het gewicht en de schouderbreedte van je kat weten. Als je dit weet, dan weet je welk luik je kunt kopen.
- Voor katten tussen de 4 en 5 kg heb je een kattenluik nodig met een schouderbreedte tussen de 130 en 150 mm.
- Voor katten tussen de 5 en 8 kg heb je een luik nodig met een schouderbreedte tussen de 150 en 200 mm
- Voor katten boven de 8 kg heb je een luik nodig waarbij de schouderbreedte boven de 200 cm is.
De schouderbreedte staat in de specificaties van het product. Is je kat breder dan het luik dan past hij er niet doorheen of gaat hij zich pijn doen.

 

Digikeur
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »