• VOOR 16.00 UUR BESTELD, VOLGENDE WERKDAG IN HUIS
  • GRATIS VERZENDING VANAF € 40,- (ALLEEN NEDERLAND)
  • Ophalen in de winkel mogelijk

Waarom kiezen voor een kattenluik

  • Geplaatst op
  • Door Bianca Christiaanse
Waarom kiezen voor een kattenluik

Waarom zou je kiezen voor een kattenluik? Is het wel fijn voor jouw kat en ook belangrijk past het wel bij jullie huishouden?
In deze blog zullen wij uitleggen wat de voordelen zijn van een kattenluik, maar we zijn ook eerlijk voor sommige huishoudens is een kattenluik niet praktisch en ook dat zullen we in deze blog toelichten.

Waarom kiezen voor een kattenluik?

Waarom zou je kiezen voor een kattenluik? Is het wel fijn voor jouw kat en ook belangrijk past het wel bij jullie huishouden?
In deze blog zullen wij uitleggen wat de voordelen zijn van een kattenluik, maar we zijn ook eerlijk voor sommige huishoudens is een kattenluik niet praktisch en ook dat zullen we in deze blog toelichten.

vragende-kat

Waar dient een kattenluik voor?

Een kattenluik is gemaakt om je kat (of kleine hond) gemakkelijk naar buiten te laten gaan. Maar ook om ze weer lekker terug naar binnen te laten komen als het koud wordt, ze honger hebben of omdat ze graag met jou willen kroelen. De meeste katten gaan graag op jacht en zijn ook graag buiten. Om niet elke keer de deur te openen voor je kat zou je kunnen overwegen om een kattenluik te nemen. Ook voor binnen zijn er genoeg geschikte kattenluiken. Heb je bijvoorbeeld een kamer waar de katten ook mogen komen maar heb je liever de tussen/kamerdeur dicht dan is een kattenluik ideaal. Zo kunnen de katten makkelijk van de ene kamer naar de andere zonder dat ze jou hoeven te storen met gemiauw of het krassen van de nagels op de deur.

krabbende-katEen kat kan gaan krabben als hij graag naar buiten of binnen wilt.

Is een kattenluik geschikt voor jouw kat?

Kattenluiken zijn er in verschillende maten. Voor elke kat is er een geschikt luik. Als je eenmaal de maat weet moet je je ook afvragen of ze er daadwerkelijk gebruik van gaan maken. Als je kat veel liever binnen is en/of je hoeft nooit binnen in huis de deur voor ze open te doen dan is het aanschaffen van een kattenluik wellicht overbodig.
Maar gaat je kat graag op ontdekkingstocht en is hij buiten vaak op jacht? Dan is een kattenluik erg geschikt. De kattenluiken die op chip werken gaan zelfs alleen open voor jouw kat omdat hij de chip scant. Maar er zijn ook kattenluiken die handmatig openen of kattenluiken waarbij er meerdere chips of sleutels ingeprogrammeerd kunnen worden.

Wat als je geen kattenluik hebt?

Als je geen kattenluik hebt kunnen je kat(ten) niet naar buiten als ze dat willen. Je kat kan hierdoor bijvoorbeeld overgewicht krijgen omdat ze minder beweging krijgen. Als je kat in huis wel naar andere ruimtes mag maar dit niet kan doordat de deuren dicht zitten kan jij dat als vervelend ervaren. Katten gaan miauwen en zullen met hun poten op de deurposten krassen.

kat-tussen-deurAls een kat naar binnen of buiten wilt vind hij altijd een weg.

Is een kattenluik handig?

Een kattenluik is heel handig voor buitenkatten. Let wel op dat je kat niet alleen maar buiten is. Katten die vaker binnen blijven waar het veilig en warm is zijn vaak gezonder en leven langer. Maar een kattenluik kan je ook aanschaffen voor bijvoorbeeld de tuin of het balkon. Deze buitenruimtes kan je met andere hulpmiddelen afschermen zodat je kat niet ver gaat. Kortom, naar onze mening is een kattenluik heel handig.

Met een kattenluik kan je kat zich makkelijker verplaatsen.

 

Kunnen katten altijd naar binnen door een kattenluik?

Kattenluiken kan je instellen. Handmatig zijn er altijd 4 standen: 1. alleen naar buiten 2. alleen naar buiten 3. helemaal dicht 4. helemaal open. De kattenluiken op chip werken op de chip van je kat. Bij dit kattenluik kan je kat dus altijd naar binnen dankzij de chip, mits je hem daar op hebt ingesteld. En dan is er ook de Connect. Deze werkt ook op een chip maar deze kan je via een app op je telefoon instellen. Je kan op afstand het luik afsluiten.

Laat een kattenluik veel tocht door?

Een andere reden waarom mensen vaak twijfelen is omdat je toch een gat in je deur moet maken om het kattenluik te plaatsen. Betekent dit dat je je het in de koudere maanden binnen opeens ook koud hebt? Gelukkig niet. Kattenluiken met borstelranden isoleren het beste. Maar alle luiken vallen altijd dicht nadat je kat er doorheen is gegaan. Dit komt door het magneetje. Helemaal tochtvrij zal het niet zijn, maar wel voldoende om het binnen lekker warm te houden.

 

Digikeur
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »