• VOOR 16.00 UUR BESTELD, VOLGENDE WERKDAG IN HUIS
  • GRATIS VERZENDING VANAF € 40,- (ALLEEN NEDERLAND)
  • Ophalen in de winkel mogelijk

5 tips bij het kopen van een kattenluik

  • Geplaatst op
  • Door Bianca Christiaanse
5 tips  bij het kopen van een kattenluik

Er is veel keus in kattenluiken. Dat maakt het lastig om het geschikte kattenluik voor uw kat te kiezen. Wij hebben voor u 5 tips die u kunt toepassen bij het kopen van een kattenluik.

5 tips bij het kopen van een kattenluik.

Wanneer u op zoek bent naar een kattenluik voor uw kat dan is er genoeg keus. Hoe meer keus er is, hoe lastiger de keuze maken echter kan worden. Bij Kattenluiken.nl helpen we u daarom een handje door 5 tips te geven waarop u kunt letten bij kiezen van uw kattenluik. Lees dus vooral verder.

1. In welke deur gaat u het kattenluik plaatsen?

Het is belangrijk om te weten in welke deur u het luik gaat plaatsen. Niet alleen of het een binnen of buitendeur is maar ook hoe dik de deur is, is van belang. Plaatst u het kattenluik in een buitendeur dan is het fijn om een kattenluik met chip of magneetsleutel aan te schaffen. Uw kat is gechipt toen hij een kitten was en een microchip kattenluik werkt alleen op de chip van uw kat. Zo komen er geen ongewenste dieren binnen. Bij luiken met een magneetsleutel kunnen er alleen katten binnenkomen met een magneetsleutel. Deze hangt bij de kat om zijn nek.

kattenluikplaatje in deurHet is belangrijk om te weten in welk materiaal het kattenluik geplaatst wordt.

Bij binnendeuren wordt een luik vaak geplaatst omdat u niet steeds de deur open wilt doen omdat uw kat bijvoorbeeld naar de kattenbak wilt. U kunt dan gaan voor een kattenluik die u handmatig kan afsluiten.
Gaat u uw kattenluik plaatsen in glas dan heeft u vaak ook een adapter nodig. Het voordeel van een kattenluik in glazen raam is dat hiermee het hout of kunststof van de deur of de muur intact kan blijven. Als u een kattenluik in glazen raam plaatst, hoeft er geen gat aangebracht te worden in het hout of kunststof van de deur of muur. Het maakt niet uit in welk soort glas het kattenluik aangebracht moet worden, als de glazen ruit of deur maar een minimale hoogte en breedte heeft van 30 centimeter.

2. Hoeveel dieren gaan er gebruik maken van het kattenluik?

Het is belangrijk om te weten hoeveel dieren er gebruik gaan maken van het luik. Misschien wilt u het luik ook gebruiken voor uw hond. Of heeft u meerdere katten. Een standaard luik is geschikt voor kleine honden en katten. Hier is geen microchip voor nodig en uw dieren kunnen er altijd gebruik van maken.
Bij een microchip luik is het zo dat alle dieren die gebruik maken van het luik een chip moeten hebben. U kunt tot wel 40 katten (of kleine honden) inprogrammeren bij een microchip luik.
Er zijn ook luiken waarbij u elk dier met een chip apart kunt inprogrammeren op tijd en zelfs welke katten en naar buiten mogen. Deze luiken zijn erg geschikt als u dieren heeft die naar buiten mogen maar ook dieren heeft die binnen moeten blijven.

2 katten bij kattenluikBij meerdere katten is het belangrijk om te weten of ze bijvoorbeeld allemaal naar buiten mogen.

3. Wat is de maat van de deur

Kattenluiken kunnen bijna in elke deur geplaatst worden. Is de deur heel dun dan is een montage adapter nodig. Ook bij kattenluiken die geplaatst worden in glas heeft u een adapter nodig. Deuren die dik zijn hebben soms een extra tunnelstuk nodig om te verlengen. Alle onderdelen vindt u bij ons op de website.
Bij metalen deuren is het soms zo dat een microchip luik kan gaan storen. Dit is ook simpelweg op te lossen door een montage adapter te installeren.

4. Hoe groot zijn de katten die door het kattenluik gaan?

Door een standaard kattenluik kunnen katten tot ongeveer 7 / 8 kg. Heeft u een grotere kat(ten)? dan moet u goed opletten welk luik er dan geschikt is. Er zijn ook hondenluiken die geschikt zijn voor grotere katten. Of u gaat voor de speciale kattenluiken voor grote katten.
Er zijn 3 type kattenluiken:
1. Standaardluiken voor katten tot 7 kg
2. Microchip kattenluiken voor katten tot 8 kg
3. Sureflap microchip kattenluik voor katten tot 10 kg

De grootte van uw kat is ook erg belangrijk bij het plaatsen van een kattenluik. Zo moet u bij een kleine kat het luik niet te hoog plaatsen in de deur. Maar bij een grote kat moet het luik weer niet vlakbij de grond geplaatst worden.

opstapje-kattenluik Een kattenluik moet op een goede hoogte zitten anders gaat uw kat er niet gemakkelijk doorheen en kan hij zich bezeren.

5. Kijk goed bij de specificaties van de kattenluiken

Alles wat u wilt weten staan in de specificaties van het product. Welke type kattenluik het is, waar het kattenluik op werkt, wat de maximale schouderbreedte moet zijn van de kat. Zo kiest u het geschikte kattenluik wat past bij uw huishouden. 

kat bij kattenluik in glas

Digikeur
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »