• VOOR 16.00 UUR BESTELD, VOLGENDE WERKDAG IN HUIS
 • GRATIS VERZENDING VANAF € 40,- (ALLEEN NEDERLAND)
 • Ophalen in de winkel mogelijk

Het plaatsen van een kattenluik

 • Geplaatst op
 • Door Bianca Christiaanse
Het plaatsen van een kattenluik

Het plaatsen van een kattenluik. Hoe hoog moet een kattenluik en waar kan een kattenluik in geplaatst worden? Wij vertellen het graag.

Een kattenluik plaatsen

Als u een kattenluik gaat kopen moet u met een paar dingen rekening houden. In welk materiaal wilt u het kattenluikje plaatsen en welk soort kattenluik gaat u aanschaffen.

Als u hier het antwoord op weet kunt u gericht gaan zoeken naar een kattenluik. In de specificaties van onze producten vindt u de afmetingen van een luik, welke onderdelen er beschikbaar zijn en in welk materiaal u het luik kunt plaatsen. De meeste kattenluiken kunt u zowel in muren, deuren, panelen en glas plaatsen. 

Hoe hoog moet een kattenluik geplaatst worden?

De grootte van een kat speelt hierbij zeker een rol. Als eerste meet u vanaf de grond de lengte tot de buik van uw kat. Gemiddeld is deze hoogte 15 cm. Uw kattenluik wordt dus op dezelfde hoogte geplaatst als de buik van uw kat vanaf de vloer. Als u deze hoogte heeft gemeten kunt u dit aftekenen op de deur, paneel of muur. Gaat u een kattenluik in glas plaatsen dan kunt u dit doorgeven aan de glaszetter.

kattenluik hoogAls het kattenluik te hoog wordt geplaatst kan de kat er niet makkelijk doorheen. En moet u dus iets plaatsen waardoor de kat er makkelijker doorheen kan. (dan gaat de deur niet meer open)

Hoe plaatst u een kattenluikje?

Een kattenluik is eenvoudig te plaatsen.

 • U plaatst het frame van het luik zo op de deur dat de onderkant van de opening zich op één lijn bevindt met de markering die u gemaakt heeft nadat u uw kat vanaf de grond tot de buik heeft opgemeten. Als u het frame tegen de deur houdt teken dan met een scherp potlood de binnenkant van het frame af. 
 • Haal het frame weg.
 • Boor bij de hoeken van wat u heeft afgetekend 4 gaten zodat u makkelijk kan gaan zagen
 • Zaag met een decoupeerzaag langs de buitenkant van de lijn die u heeft getrokken
 • U kunt nu het kattenluik plaatsen. Begin met de binnenkant van de deur.
 • Als u alles vastgeschroefd heeft kunt u beginnen met uw kat te laten wennen aan het kattenluik.

kat door kattenluikHet plaatsen van een kattenluik is vrij eenvoudig

Montage adapter nodig bij het plaatsen van een kattenluik

Een montage adapter is er om het plaatsen makkelijk te maken bij hele dunne deuren of panelen. Het is echter vaak niet noodzakelijk. Een montage adapter zet u eerst in de deur of paneel waarna u het luik daar weer op schroeft. 

Een montage adapter is wel noodzakelijk bij een kattenluik in glas en muren en bij aluminium luiken is een montage adapter noodzakelijk als deze geplaatst wordt in deuren en panelen dunner dan 38 mm. 

Tunnelstukken bij het plaatsen van een kattenluik

Heeft u een dikke deur of muur? Dan is een tunnelstuk wellicht een fijne oplossing. Hiermee verlengt u het kattenluik en zal uw kat zich niet bezeren aan eventuele uitsteeksels die in de deur of in de muur zitten nadat het gat gemaakt is. 

Welke kattenluiken kunt u zelf plaatsen

Alle kattenluiken zijn eenvoudig zelf te plaatsen. Er zijn verschillende soorten kattenluiken:

 • Standaard kattenluik.
 • Kattenluik met chip.
 • Kattenluik met magneet.
 • Kattenluik met infrarood slot.
 • Kattenluik met besturing via een app.

Een kattenluik kunt u zelf niet in glas zetten. Hiervoor heeft u een glaszetter nodig. Omdat glas snel kan scheuren maakt een glaszetter het glas met luik opnieuw. U zit dus nooit zonder uw glazen deur of pui. U krijgt een nieuwe met luik erin. 

Katten laten wennen na het plaatsen van een kattenluik

Uw kat moet wel weten dat hij door het luik naar buiten kan. U zult dit moeten aanleren. Katten zijn van nature achterdochtig. Dat zit in hun instinct. Als katten goedgelovig zouden zijn, zouden ze een makkelijke prooi zijn voor andere dieren. 

Geef uw kat dus even de tijd om aan het luik te wennen. Laat uw kat eraan snuffelen, maak de kat niet aan het schrikken door onverwachtse bewegingen of geluiden te maken als zij het luik naderen. 

Sommige katten zullen na 1 dag al door het luik heen lopen terwijl andere katten wat meer tijd nodig hebben. Heb geduld en ga uw kat niet pushen. Wat u ook kunt doen is de favoriete snack of speeltje van uw kat in het kattenluik leggen. Dit is ook een fijne tip voor het inprogrammeren van uw kat als het kattenluik op chip werkt. De chip zit immers in de kat.

Is uw kat erg voorzichtig dan kunt u ook het luik open laten staan. Uw kat zal dan sneller doorhebben dat hij aan de andere kant naar buiten kan. Doe daarna het luikje los zodat uw kat met zijn pootje het luikje kan bewegen en kan zien dat het luik geen gevaar oplevert.

kat wennen kattenluikLaat uw kat rustig wennen aan het kattenluik

Begin op tijd met de training na het plaatsen van het kattenluik

Kittens zijn van nature nieuwsgierig. Het is dus makkelijker om een kitten aan te leren om door het luik te gaan. Maar dan staat u voor de volgende uitdaging. Het leren om buiten te spelen zonder toezicht. Zorg ervoor dat uw kitten gevaccineerd heeft voordat hij naar buiten gaat. En leer ze vervolgens stap voor stap hoe ze zich buiten moeten gedragen. Katten mogen pas naar buiten als ze 6 maanden oud zijn.

Bent u naast het plaatsen van een kattenluik benieuwd hoe groot het kattenluik moet zijn? Lees dan vooral verder via ons blog: Hoe groot moet een kattenluik zijn?

Digikeur
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »