• VOOR 16.00 UUR BESTELD, VOLGENDE WERKDAG IN HUIS
 • GRATIS VERZENDING VANAF € 40,- (ALLEEN NEDERLAND)
 • Ophalen in de winkel mogelijk

Hoe leer je een kat door een kattenluik te gaan

 • Geplaatst op
 • Door Bianca Christiaanse
Hoe leer je een kat door een kattenluik te gaan

Hoe leer je een kat door een kattenluik te gaan? Met deze tips is uw kat zo gewend aan het kattenluik.

Hoe leer je een kat door een kattenluik te gaan

U heeft een kattenluik aangeschaft en geplaatst. Maar nu moet uw kat nog begrijpen dat hij door het luik naar buiten en naar binnen kan. Hoe kunt u dat het beste aanpakken? En vanaf welke leeftijd mogen katten eigenlijk zelfstandig naar buiten? U vindt in deze blog alle informatie over uw kat en het laten wennen aan het kattenluik.

kat door luikEen kattenluik is best spannend om voor het eerst te gebruiken.

 

Een kat laten wennen aan een kattenluik

Katten zijn van nature nieuwsgierige dieren maar ook voorzichtig. Elke kat is anders en het is goed om van te voren te weten of uw kat goed tegen veranderingen kan of dat hij erg terughoudend is met nieuwe dingen. Een kattenluik is iets nieuws en er zit een deurtje in wat heen en weer gaat. Dit kan erg spannend zijn.

Laat uw kat daarom rustig wennen. Ga hem niet haasten om het luik te gebruiken, dat werkt meestal alleen maar averechts. 

kattenluik testenLaat uw kat rustig wennen aan het luik

 

Hoe leert u uw kat door het luik te gaan?

Heeft u nooit een kattenluik gehad en weet uw kat niet hoe hij door een luik naar buiten kan? Laat hem dan rustig wennen aan deze verandering.

Katten zijn vaak wat terughoudend. Ze zullen niet gelijk gebruik maken van het luik omdat het iets nieuws is. En katten weten graag of dit geen gevaar oplevert. Met deze stappen leert u uw kat door het luik heen te gaan:

 • Maak geen onverwachte bewegingen of geluiden terwijl uw kat het luik aan het uitproberen is. Als uw kat schrikt gaan ze het luik als een gevaar zien. 
 • Hang het deurtje los. Uw kat zal dan misschien eerst met zijn pootje het deurtje heen en weer bewegen maar er nog niet doorheen gaan. Dit hoort bij het wennen.
 • Laat het deurtje openstaan zodat uw kat ziet wat er achter ligt, frisse lucht!
 • Leg de favoriete snack van uw kat in het luik. Als u een kattenluik met chip heeft gaat het luik automatisch open en zal uw kat doorhebben dat ze naar buiten kunnen.
 • Zorg ervoor dat uw kat wel naar binnen kan als hij eenmaal naar buiten gaat. Uw kat gaat bij een gesloten deurtje op zoek naar een ander luik en zal dan misschien ergens anders binnen komen. Blokkeer het deurtje niet en sluit hem niet af als uw kat naar buiten is.

Mogen kittens door het kattenluik?

Uw kitten wordt als het goed is bij uw dierenarts gechipt. Dat is iets wat tegenwoordig standaard gebeurd. Op de chip staat alle informatie met betrekking tot uw kat. Deze chip werkt ook op een kattenluik met chip. Als u de chip instelt van uw kitten kan hij door het luik. Maar een kitten moet hier wel in begeleid worden. 

Laat uw kitten nooit ineens alleen naar buiten gaan. Hij moet leren tot waar hij naar buiten kan, wat er buiten allemaal gebeurd en dat hij weer naar huis toe kan. 

Een goede leeftijd om aan te houden is 6 maanden. Dan kunt u rustig aan gaan leren hoe een kattenluik werkt. Let wel op. Een kattenluik plaatst u op de hoogte van een volwassen kat. Als u geen volwassen katten in huis heeft is het raadzaam om te wachten met plaatsen van een luik tot uw kitten volgroeid is. 

Hoe leert u uw kitten door een kattenluik te gaan

Zoals eerder vernoemd is het handig om een leeftijd van 6 maanden aan te houden voordat een kitten buiten kan gaan ontdekken. Begeleid uw kitten hier goed in.

 • Laat uw kitten rustig wennen aan het luik. Duurt het wat lang dan kunt u er bijvoorbeeld ook een snack in leggen.
 • Zorg ervoor dat uw kitten niet bang wordt van het luik. Probeer uw kitten niet te overhaasten
 • Gaat uw kitten uiteindelijk door het luik? Dan is het tijd om uw kitten aan te leren dat ze terug moeten komen als ze geroepen worden. Beloon uw kitten als hij dit doorheeft.
 • Laat uw kitten in het begin alleen naar buiten gaan rond etenstijd. Zodat uw kitten komt als u roept. Uw kitten heeft immers honger en zal dan sneller geneigd zijn om te komen.
 • U kunt uw tuin en balkon afzetten zodat uw kitten in het begin alleen op uw erf blijft. 
 • Om uw kitten te leren om door het luik ook naar binnen te gaan kunt u aan de andere kant (binnen) van het luik zijn favoriete snack leggen. U moet het luik dan wel open laten staan.

kitten kattenluikKittens kunt u ook al laten wennen aan het kattenluik. 

 

Een geschikt kattenluik voor uw kat

Voor een geschikt kattenluik voor uw kat is het handig om te weten in welk materiaal het luik gaat. En welke functies u wilt gebruiken. Wilt u geen ongenode gasten binnen ga dan voor een kattenluik met chip. Liever alles bijhouden via een app? Wanneer uw kat buiten is en weer naar binnen komt en via de app het luik afsluiten? Dan is er de connect. Ook zijn er standaard kattenluiken.

Digikeur
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »