• VOOR 16.00 UUR BESTELD, VOLGENDE WERKDAG IN HUIS
  • GRATIS VERZENDING VANAF € 40,- (ALLEEN NEDERLAND)
  • Ophalen in de winkel mogelijk

Alles over het gebit van honden

  • Geplaatst op
  • Door Bianca
Alles over het gebit van honden

Het gebit van je hond is erg belangrijk. Net als bij mensen kun je een hoop zien aan het gebit. Als wij onze tanden niet poetsen krijgen we er last van. Bij honden is dit ook zo. Toch is een hondengebit erg verschillend als die van ons mensen. Hondentanden zijn gemaakt een prooi mee te vangen en te verscheuren. Dit komt omdat een hond afstamt van de wolf. 
Je kan een hondengebit ook niet met fluoride tandpasta poetsen. Fluoride is namelijk giftig voor een hond. Gebruik dus nooit je eigen tandpasta maar koop altijd een tandpasta die speciaal geschikt is voor het gebit van honden.

Gebit van honden

De gebitsverzorging van je hond is erg belangrijk. Net als bij mensen kun je een hoop zien aan het gebit. Als wij onze tanden niet poetsen krijgen we er last van. Bij honden is dit ook zo. Toch is een hondengebit erg verschillend als die van ons mensen. Hondentanden zijn gemaakt een prooi mee te vangen en te verscheuren. Dit komt omdat een hond afstamt van de wolf. 
Je kan een hondengebit ook niet met fluoride tandpasta poetsen. Fluoride is namelijk giftig voor een hond. Gebruik dus nooit je eigen tandpasta maar koop altijd een tandpasta die speciaal geschikt is voor het gebit van honden.

Het is belangrijk om het gebit van uw hond goed te onderhouden

 

Ook honden hebben een melkgebit

Wist je dat honden ook beginnen met een melkgebit? Ze worden net als mensen geboren zonder tanden en tussen de derde en twaalfde week komt het melkgebit door. Als eerste komen de snijtanden en hoektanden door. Daarna komen pas de kiezen door. In de 12e week van de pup is het melkgebit compleet.
Vanaf 3 maanden beginnen honden te wisselen naar een blijvend gebit en dit kan wel tot 7 maanden leeftijd duren. 

Het wisselen van de tanden

Het wisselen naar een volwassen gebit doet geen pijn bij de pup. Wel kan de pup wat meer gaan bijten uit irritatie. Belangrijk is om dit gedrag niet als normaal te gaan zien.
Let goed op bij het wisselen en ga regelmatig naar uw dierenarts om te kijken of de tanden goed groeien.
Mocht een melktand niet gaan wisselen en de volwassen tand breekt door kan dit voor veel pijn en irritatie zorgen bij uw hond. Zelf zal u dit probleem niet snel zien en daarom is het belangrijk om regelmatig het gebit te checken.

Bij ons vindt u de geschikte tandenborstels voor uw hond

 

Hoeveel tanden heeft een hond?

Alle honden hebben 12 snijtanden, 4 hoektanden en 26 kiezen. Ieder ras hond heeft in de basis hetzelfde gebit. Toch kan het gebit van een hond met een korte snuit er anders uitzien dan een hond met een lange snuit. Vaak staan de tanden van een hond met een korte snuit ook scheef. Dit komt omdat er minder ruimte is voor de tanden waardoor de tanden schever gaan groeien.


Problemen met het gebit van uw hond

Net als bij ons kunnen honden ook last hebben van het gebit. Veel voorkomende problemen zijn tandsteen, tandplak, dubbele hoektanden, afwijkende stand of een afgebroken tand. Tandsteen en tandplak kunt u al een stuk verminderen door het gebit elke dag te poetsen met speciale honden tandpasta. Zoals tandpasta met rundsmaak.

Dubbele hoektanden
Dit heet ook wel persisterende tanden. De melktanden wisselen niet en de hoektanden groeien de verkeerde richting op. Hierdoor is er meer kans op tandvleesontsteking.

Afwijkende stand
Als de onder- en bovensnijtanden op elkaar staan dan heet dit een tanggebit en als de ondersnijtanden voor de bovensnijtanden staan dat noemen we dit een onderbeet. Dejuiste stand is een scharend gebit. Hierbij vallen de ondersnijtanden net achter de boven snij tanden.
Soms is een afwijkend gebit te verhelpen met orthopedische oefeningen zoals spelen met een bal. Soms kan het zo zijn dat uw hond een beugel nodig heeft.

 Afgebroken (snij)tanden
Als er een snijtand is afgebroken ligt er vaak een zenuw open waardoor bacteriën een infectie bij de wortel kunnen veroorzaken. Ziet u dat uw hond een afgebroken tand heeft? Ga dan zo snel mogelijk naar de tandarts om dit te verhelpen.

Zorg goed voor uw hond en zijn gebit

Poets regelmatig het gebit van uw hond en laat de dierenarts jaarlijks het gebit controleren. Zo draagt u bij een een gelukkig en plezierig leven van uw hond.

 

Digikeur
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »