Hoe werkt een kattenluik met chip?
- Geplaatst op
- Door Bianca
Een kattenluik met chip is de uitkomst voor buitendeuren. Zo zorgt u er namelijk voor dat alleen uw kat naar binnen kan en er geen ongenode gasten via het luik naar binnen kunnen.
De kattenluiken werken allemaal op de RIFD chip. Deze chip krijgt uw kitten of kat bij de dierenarts.
Hoe werkt een kattenluik met chip?
Een kattenluik is een luik in je deur, paneel of glas. Zo kunnen de katten makkelijk naar binnen na een plezierige jacht die ze buiten hebben gedaan of ze kunnen in huis makkelijk van de ene ruimte naar de andere.
Een kattenluik met chip is de uitkomst voor buitendeuren. Zo zorgt u er namelijk voor dat alleen uw kat naar binnen kan en er geen ongenode gasten via het luik naar binnen kunnen.
De kattenluiken werken allemaal op de RIFD chip. Deze chip krijgt uw kitten of kat bij de dierenarts.
Wat is een RIFD Chip?
RFID staat voor Radio Frequency IDentification. Een technologie om van een afstand informatie op te slaan. De chip die tegenwoordig bij alle kittens wordt geplaatst heeft deze technologie.
Op deze RIFD-chip staan 15 cijfers die uw kat de rest van zijn leven bij zich zal dragen. Deze cijfercombinatie is uniek en past dus alleen bij uw kat.
Met een afleesapparaat wordt de informatie afgelezen van de chip. Zonder afleesapparaat doet de chip niks. Er zit geen batterij of energiebron in. De dierenbescherming, dierenartsen en het asiel kunnen deze chip bijvoorbeeld uitlezen.
De voordelen van het chippen van uw kat
Er zitten veel voordelen aan het laten chippen van uw kat. Bent u bijvoorbeeld uw kat kwijt en wordt hij elders gevonden? Dan kunnen ze d.m.v het uitlezen van de chip zien waar uw kat vandaan komt en zullen u en uw kat weer snel herenigd zijn.
Een chip kan ook geprogrammeerd worden op een luik. In de kattenluiken met chip zit een afleesapparaat. Deze leest de informatie af en zo weet het luik ook of het uw kat is die naar binnen komt. Het luik kan geen chips aflezen van katten die niet tot uw huishouden behoren. Zo kunnen deze katten dus ook niet binnen komen.
Kattenluik met chip, hoe programmeert u uw kat (met chip) in?
Het inprogrammeren is heel simpel. Als u het luik heeft uitgepakt en de batterijen heeft geplaatst kan het inprogrammeren beginnen. Alle katten die door het luik naar binnen mogen kunt u inprogrammeren.
Bij de microchip kattenluiken kunnen alle katten (en andere huisdieren) naar buiten. Deze programmeert u alleen in voor het naar binnen gaan.
Bij de Dualscan en de Connect kunt u ook inprogrammeren welke katten er naar buiten mogen. Heeft u een kat die binnen moet blijven? Dan hoeft u dus niks te doen. Alleen de chips die worden ingeprogrammeerd werken bij deze kattenluiken.
Als de batterijen in het luik zitten drukt u op het programmeer knopje. Deze zorgt ervoor dat de afleesapparatuur in het luik de chip leest van de kat die door het luik mag.
Omdat de chip in de kat zit moet uw kat dus langs het luik. Dit doet u simpel door wat brokjes in het luik te leggen. Zodra uw kat de brokjes gaat eten leest het luik de chip af en u bent klaar.
Kosten van het laten chippen van uw kat bij de dierenarts
Tegenwoordig worden alle kittens bij de dierenarts gechipt. De chip is ongeveer net zo groot als een rijstkorrel en wordt vaak zonder verdoving ingebracht. Het werkt eigenlijk hetzelfde als een vaccinatie.
Uw kat zal er nauwelijks wat van voelen. De chip wordt onderhuids tussen de schouderbladen ingebracht.
Is uw kat nog niet gechipt? Laat dit dat zo snel mogelijk doen bij uw dierenarts. Dit kost tussen de €25,- en €55,-.
Is chippen verplicht?
Bij honden is het chippen inmiddels verplicht, bij katten (nog) niet. Het is wel verstandig om dit te doen. Jaarlijks raken er zo’n 38000(!) katten zoek in Nederland waarvan er ongeveer 10.000 gevonden en opgevangen worden door de dierenbescherming. En als uw kat gechipt is kunnen zij zo snel mogelijk contact met u opnemen.
Ook een kattenluik met chip aanschaffen?
Er zijn veel soorten kattenluiken met chip. Welke geschikt is voor uw kat(ten) kunt u in deze blog lezen.